AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2012. június 4., hétfő

A bodza


Forrás: wikipédia


3–10 m magasra megnövő terebélyescserje vagy fa, fűszer- és gyógynövényként egyaránt felhasználható.

A terebélyes bokor vesszői ívesen lehajlóak, a vesszőket eltörve láthatóvá válik lágy, fehér belük.Levelei sötétzöldek, az ágakon egymással szemben helyezkednek el, szélük fogazott. Virágai aprók, jellegzetesen illatosak, a virágzatbogernyő. A termés fekete színű húsos bogyó.

A fává növekvő példányok ritkák: hazánkban csak a legkedvezőbb termőhelyeken (hegylábi törmeléken, patakok mentén, mérsékelt klímájú, de napfényes helyeken, tápanyagdús talajon) fordulnak elő. A több méter magas bodzafák több évtizedesek; némelyik száz évnél is öregebb.

Dugvánnyal és magról is könnyen szaporítható.


Forrás: Sándor Szilvia nekedholfaj.blogspot.com

Fehér bodza virág: erős antioxidáns hatással bír, magas a flavonoid tartalma. Ha szeretnéd az immunrendszered erősíteni, vagy épp meghűltél, akkor készíts belőle egy kis teát. Segíteni fog a lázcsillapításban, nyákoldó hatása miatt használhatod természetes köptetőként, valamint székrekedés esetén enyhe hashajtóként is társad lehet. Méregtelenítő kúrában a vizelethajtó és izzasztó tulajdonságát élvezheted. A gyógyhatása mellett különleges íze és kellemes illata miatt is sokan szeretik. Lássuk, mi mindent varázsolhatsz a virágból:

Frissítő limonádé: Lime-ból és citromból elkészített limonádédba tegyél egy-két bodzavirágot, és hagyd benne pár órára. (a vastag zöld száraktól szabadítsd meg!) Érdekes muskotály ízt kölcsönöz italodnak, az összes gyógyító hatásával együtt. (Mindezt megteheted egy finom pohár fehér borral is, amelyet szintén muskotályossá varázsol.)

Forrás: internet
Bodzaszörp: Moss meg 6-7 szép letisztított bodzavirágot, tedd kb. 5 l vízbe, mérj ki hozzá 3/4 kg cukrot, 1 doboz citrompótlót, 1 egész szeletelt citromot. Hagyd állni 3-4 napig, majd szűrd le és egy hónapig érleld a hűtődben, vagy egy hűvös pincében. Hűtve, hígítva fogyaszthatod.

Bodzavirág palacsintatésztában: keverd be a kedvenc palacsintatésztád, de hagyd picit sűrűbbre. Mártsd bele a virágot és süsd ki forró olajban! Mikor még forró, szórd meg egy kis fahájjal! Hihetetlen illata és íze van, próbáld ki!




Bodzaecet: Tölts meg egy befőttesüveget megtisztított, frissen szedett bodzavirággal, majd borecettel öntsd teli az üveget. Kb. 2 hétre, napra vagy meleg helyre teheted. Miután leszűröd, kis üvegekbe zárva hosszan használhatod, például halak ízesítésére.

Bodzatej: ha nehezen alszol el, próbáld ki a bodzatejet! Ehhez 1 teáskanál friss vagy szárított bodzavirágot főzz 5 percig 1,5 dl tejben. Melegen fogyaszd el lefekvés előtt egy-két órával.

Fehér bodza levele: A méregtelenítés igen hatékony eszköze. A sötétzöld levelekben keserű- és cserzőanyagok vannak, amelyek segítik a szervezetet abban, hogy kiválassza a mérgező anyagcseretermékeket. Kíméli a vesét, a bőrt, a májat is. A bodzalevelekből teát készíthetsz:

Méregtelenítő tea: 1 teáskanál szárított bodzalevelet forrázz le 1 l vízzel. Hagyd lefedve 15 percig, majd szűrd le. Hashajtó, vizelethajtó, vér- és bőrtisztító hatását élvezd a fogyókúráknál, tisztító napoknál.

Bodza érett bogyója: A bodza érett bogyójából is rengeteg gyógyító finomság készülhet, mindamellett, hogy kiemelkedő vitamin- és energiaforrás. Nagy mennyiségben tartalmaz A-, és B-vitamint, a citrusfélékhez képest kétszeres a C- vitamint tartalma! Gazdag ásványi anyagokban is (magnézium, kálcium, vas és foszfor). Ezeknek köszönhető, hogy remekül csillapítja a köhögést, enyhíti a torokfájást és erősíti az immunrendszered. Tisztítókúrák esetén vértisztító, izzasztó és vizelethajtó hatását élvezheted. Használhatod lázcsillapításra, érfalak megerősítésére, székrekedéskor. Mivel vizelethajtó, ez a tulajdonsága felhasználható magas vérnyomásnál, lábduzzanatoknál. Termésének fájdalomcsillapító hatása van, más gyógynövényekkel kombinálva (borsmenta, kakukkfű) migrénes fejfájások ellen is használhatod. Ha nyúz a csúz, akkor fogyaszd az ebből készült reuma teát!

A tápanyagokban gazdag bodzabogyót szeptembertől októberig szedheted. Vigyázat! A nyers bodzabogyó mérgező anyagokat is tartalmaz, amelyek csak hő hatására pusztulnak el (pl. amikor teát vagy lekvárt főzöl belőle). Milyen finomságokat készíthetsz belőle?

Bodzabogyó ital immunerősítésre: Önts 2,5 dl vizet egy olyan lábosba, amit nem sajnálsz (mert kicsit megszínezheti), adj hozzá 1 kg bodzabogyót. Forrald fel és főzd 3 percig, s már csak át kell passzíroznod és fogyaszthatod is kihűlés után a levét. Lázcsillapító és nyákoldó hatása is van.


Forrás: internet
Bodzalekvár: Az érett a lila bogyókat csumázd le, mosd meg és kevés vízzel, ízlés szerinti cukorral, néhány kimagozatlan érett szilvával kb. 2 óra hosszat főzd. Amíg fő, vajban piríts meg pár kanál zsemlemorzsát, majd a már elkészült alaphoz keverd hozzá. Fél óra állás után szitán szűrd át, és hidegen, frissen fogyaszthatod, akár finom sültek mellé , vagy megbolondíthatsz egy kis grillezett camambert sajtot vele.

Bodzabogyó kapribogyó módra: A még éretlen, zöld bodzabogyókat mostanában begyűjtheted (június vége). Egy éjszakára sós vízben pihentesd a bogyókat. Másnap csöpögtesd le és tedd egy üvegbe néhány tárkonyhajtással együtt. Előzőleg felforralt, majd lehűtött borecettel öntsd fel, és zárd le az üveget. Halételek, paradicsomos receptek remek kiegészítője, de tálalás előtt érdemes eltávolítani erős íze miatt.

Bodzalekvár körtével: A leszemezett bodzabogyókat (250 g) moss át, néhány evőkanál vízben 3 percig főzz meg, majd törd át. 1/2 kilónyi körtét is moss meg, és negyedelve 1/4 liter vízben főzz meg, s ezt is törd át. A lekvárokat keverd össze és ízlés szerint édesítsd cukorral, majd főzd együtt még további fél órát. Töltsd ki forró üvegekbe, amelyeket aztán egy nagy pokrócba tekerve pihentesd egy-két napig. Az ily módon kidunsztolt lekvárokat hűvös és sötét helyen tárold.

Bodzamártás (ételízesítő): Fél kiló szemezett, érett bodzabogyót megtisztítva-megmosva tedd egy porcelánedénybe és önts rá fél liter borecetet. Másnap szitán szűrd le. A bogyókat durvára darált borssal, gyömbérgyökérrel vagy szegfűszeggel, fahéjjal, néhány apró fej vöröshagymával és reszelt citromhéjjal ízesítsd, majd 6-8 percig állandó keverés közben főzd át. Lehűlés után szitán törd át, töltsd üvegbe, majd zárd le. Halételek pikáns mártásaihoz nélkülözhetetlen.

Ezek az ínycsiklandó finomságok nem csak a pocakodat tölti meg, hanem felerősíti az immunrendszered, pótolja a vitamin – és ásványi anyag tartalmat a szervezetedben, egy jó bodzalekvár enyhítheti a torokgyulladásod, a meleg napokon felfrissülhetsz egy jó bodza itallal. Válaszd ki a kedvenc recepted, s irány a város széle, a Duna-part, ahol megéri begyűjteni a számodra megfelelő virágot, bogyót, vagy leveleket. Nem csak finomak, hanem egészségesek is! Jó étvágyat!

1 megjegyzés: