AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2012. augusztus 1., szerda

Krémezni, de mivel!?


A vegyi anyagok hatásaival foglalkozó tudósok szerint jelentős veszélyeket rejthet a szervezetünket érő vegyi anyagok sokasága. Ezek az anyagok egymás egészségügyi hatásait jelentősen befolyásolhatják, és akár olyan mennyiségek esetén is egészségkárosodáshozvezethetnek, amelyeknél az egyes anyagok önmagukban ártalmatlannak tekinthetők. Angol vizsgálatok alapján egy lakos átlagosan napi 9 féle terméket használ a napi testápolás során, amelyek összesen 126-féle vegyi anyagot tartalmaznak. Az ilyen termékek túlzott használatával szembeni óvatosságra inthet az a tény is, hogy az egyes alkotókat, csak a bőrirritáció szempontjából vizsgálják, míg a hosszú távú egészségügyi és környezeti hatások nem ismertek.

Az erősödő ultraibolya sugárzás miatt egyre gyakoribbá váló bőrrák az egyik leggyorsabban ölő rákbetegség. Az erős napfénytől vagy vegyszerektől károsodott bőrön már nehéz segíteni. (Egy színes bőrű szerint: Napra csak a fehérek és a szamarak mennek.) Németországban például a szoláriumok használata 18 éven aluliaknak tilos. Ne hívjuk ki magunk ellen a sorsot a bőrt is károsító cigarettázással, fölösleges napozással és olyan szerek használatával, amelyekről nem tudjuk, hogyan hatnak! Ha óvakodunk a túlzott igénybevételtől, például a mértéktelen napozástól, bőrünk ezt meghálálja. ... (Részlet Dr. Rózsa Sándor: Testápoló Kislexikon c. könyvéből)

Nagyon sok anyag, amit a krémekkel és a különböző kozmetikai anyagokkal viszünk fel a bőrünkre, a káros anyagokat olyan molekulaszerkezetben tartalmazza, hogy közvetlenül a véráramba tudnak hatolni. (Megdöbbentő, de nagyon sok kutatás bizonyította ezt a tényt.) Ráadásul ilyen szempontból a bőrnyálkahártya a legaktívabb, hisz itt turbó gyorsasággal szívódik fel minden (lásd a nyelv alá való szívgyógyszerek, a lázcsillapító és görcsoldó kúpok stb.) Gondolj csak bele, mit tud művelni veled egy fogkrém, ami káros anyagot tartalmaz!!!

Mint láthatjuk nemcsak a levegőben és az élelmiszerekben találhatunk szennyeződéseket és mérgező anyagokat, hanem számos kozmetikum és háztartási tisztítószer is tartalmaz veszélyes anyagokat.

A fentiek összefoglalásaképpen ismertetem az OSHA (Occupational Safety & Health Administration U.S. Department of Labor) - ez egy amerikai állami szerv, magyarul talán az a megfelelője, hogy Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség - hivatala 1988-ban végzett kutatásának eredményeit, mely során a különböző kereskedelmi egységekben kapható kozmetikumok hatóanyagait vizsgálták be. 3.000 hatóanyagot vizsgáltak meg és 884 mérgezőnek bizonyult! Az ilyen kémiai anyagoknak általában kicsi a molekulasúlyuk, így a bőrön keresztül a szervezetbe juthatnak, ahol a vérkeringés elszállítja őket a létfontosságú szervekhez és ott súlyos károsodásokat okozhatnak:


146 daganatot/tumort okozhat,
376 a bőr és a szem irritációját idézheti elő,
314 biológiai elváltozásokat eredményezhet,
218 szaporodási problémákat okozhat (egy anyag akár több helyen is szerepelhet.(Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag Hírlevél 2005.11.03.)
Néhány példa káros hatású összetevőkre:

Szájvíz: Alkohol, ízesítőanyagok, Sodium Lauryl Sulfate

Fogkrémek: Fluor, Sodium Fluorid, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Propylenglykol, Saccharin

Samponok: DEA, Diethylphtalat, LAS-Tenside, Oxybenzon, Propylenglykol, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate

Hajkondicionáló: DEA, Propylenglykol, faggyú

Borotvahab v. borotvagél: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú, só

Dezodorok: Alumíniumsók, Bután, Propán, Propylenglykol, Alkohol, Talkum

Tusfürdők, szappanok: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú

Krémek: Formaldehyd, Glycerin, Kaolin, Lanolin, ásványolaj, parfüm, Petrolatum, Propylenglykol, TEA

Színezett nappali krémek/Make-up-ok: PEG, ásványolaj, parfüm, Propylenglykol, Glycerin

Érdemes megvizsgálnia a fürdőszobában, konyhában, vagy a mosás során használt termékeket!

Forrás: www.vitaminsziget.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése