AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2014. június 10., kedd

Szépüljünk a kamrából - kozmetikai receptek nyárra

Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/szepuljunk-kamrabol-kozmetikai-receptek-nyarra

Sok olyan gyümölcs és gyógynövény van nyáron, amelyet frissen, vagy később fagyasztva felhasználhatunk bőrünk kezelésére. Próbáld ki te is nyári tippjeinket!
 
 
 
 
Málna
Miközben jóízűen falatozunk a friss málnából, kevésbé gondolunk bele, hogy arcpakolást is készíthetünk belőle. Ha már lecsúsztunk a málnaszezonról, használhatunk fagyasztottat is. A málnát, amely nagyon sok antioxidáns flavonoidot, C-vitamint, növényi savakat tartalmaz, hasonlóan az eperhez, valóságos szépségvitaminnak tartják. Különösen a száraz és az érzékeny bőr szépül meg látványosan általa, ha a következő, nagyon egyszerű pakolást felkenjük rá:
Egy evőkanálnyi friss, tiszta málnát egy üvegtálkában villával szétnyomunk. Hozzáadunk egy mokkáskanál mézet, és egy kevéske tejszínt (a felvert hab jobb, mert azonnal felkenhetővé teszi a pakolást). Sűrítésre használhatunk frissen őrölt zabpelyhet. Növelhetjük a hatóanyagok mennyiségét pár csepp növényi olaj (pl. búzacsíra olaj) hozzáadásával.
15-20 perc hatóidő után langyos vízzel vagy növényi forrázattal (pl. levendulavirág, citromfű) mossuk le a pakolást az arcunkról. A maradék pakolást nyugodtan elfogyaszthatjuk. Ízleni fog.
Pattanásos és mitesszeres bőrűek számára a málnapépet vagy levet iszappakolással (ha van zöldiszapunk, az is nagyon jó) vagy gabonaőrleménnyel keverjük ki. Ha lehet, kihűlt málnalevél forrázattal mossuk le, ha ez nem megy, jó lesz a hideg víz is.
Akinek van málnabokra, már most gondoljon a hidegebb napokra, s szárítson le legalább egy csokornyit a málna leveleiből. Leforrázva felhasználható borogatáshoz, gyulladásos, meghűléses betegségeknél teakeverékekbe. A gyümölcsből tegyünk a mélyhűtőbe is, s akkor télen is készíthetünk magunknak szépítő pakolást.

Sárgabarack
A sárgabaracknak is most van a szezonja. Ez a gyümölcs is gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben. Jelentősebb mennyiségben van benne kálium és vas. A vitaminok közül béta-karotin, likopin, niacin, folsav és B-vitamin az említésre méltó. Szakirodalom szerint már 22 dkg sárgabarack fedezi a napi karotin-szükségletünket, ami az éleslátáshoz, az anyagcseréhez és a szép bőrhöz feltétlenül szükséges.
A sárgabarack frissé, üdévé teszi a bőrt. Pakoláshoz csak érett, puha sárgabarackot használjunk. A héját távolítsuk el, a húsát villával nyomjuk össze. Fáradt, idősödő bőr számára a péphez keverjünk búza-, kukorica-, csíra-, vagy avokádóolajat, és úgy vigyük fel a bőrre. Ha nincs otthon hidegen sajtolt növényi olajunk, akkor természetes anyagokból álló krémünkből tegyünk a péphez.
A naptól megviselt bőr igényli a törődést. Az egész testünket bekenhetjük az előzőekben ismertetett pakolással. Annyiban változtassunk csak az összetételen, hogy a barack levét nyomjuk ki, és azzal masszírozzuk be az olajat (mandula- vagy sárgabarackmag-olaj) a bőrbe.

Uborka
Az uborka szezonja alatt feltétlenül fogyasszunk sokat belőle, mert az egyik legegészségesebb lúgosító növényünk. Kálium, kalcium, nyomokban melatonin és az inzulinhoz hasonló hormon van benne. Az uborka a fogyókúrázók és a méregtelenítők egyik alapnövénye.
Nyáron akár hetente készíthetünk egy uborkával készült pakolást is. Ez egyébként az a növény (ilyen az eper is), amelynek kipréselt levét rajta is hagyhatjuk éjszakára a bőrünkön: gélként viselkedik. Férfiak is kipróbálhatják.
Az uborkában lévő bőrrokon és egyéb anyagok (kén, enzimek) és a nyálkaanyagok (A- és C-vitamin) felfrissítik és feszesebbé teszik a bőrt, és kissé összehúzzák a pórusokat.
A pakoláshoz reszeljünk le egy kis darab megmosott és vékonyan meghámozott (lehetőleg nem vegyszerrel kezelt) uborkát. Keverjük össze kevés túróval. Zsíros bőrűek a túró helyett joghurtot használjanak, és azt sűrítsék búzakorpával.

Meggy
Akinek nagyon tágak a pórusai a meggy húsával és levével próbálkozhat. Bioaktív anyagokban ez is nagyon gazdag (kálium, fosztor, vas, folsav, vitaminok: B1, B2, B6, C-vitamin). Mivel savas gyümölcsről van szó, töményen használva kárt tehetünk a bőrben, ezért a zsíros a bőrűek keverjék össze túróval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése