AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2012. április 29., vasárnap

Gyógyító balzsam


Mindenki ismeri a Vietnami balzsam vagy Tigris balzsam néven futó távol-keleti csodakencét.
Sokféle recept kering a neten, többet ki is próbáltam, pl. ezt itt. Ez is nagyon jó és hatásos balzsam, az én receptem ennek egy kicsit továbbgondolt változata: kiegészítettem orbáncvirág olajjal, és a chiliből macerátumot készítettem, hogy ne legyen paprika-szemcse a balzsamban. A kávédarálóval sem tudtam a chilit olyan finomra őrölni, hogy ne maradjon egy kicsit szemcsés. A gyönyörű színét ettől is, de főképp a rubinvörös orbáncvirág olajtól kapta.

Reumatikus, izom- és ízületi fájdalmakra használható. Jótékony hatással van az ízületi gyulladásra, isiászra, lumbágóra, keresztcsonti fájdalmakra és a sportsérülésekre. Használható rovarcsípés és megfázásos tünetek, valamint fejfájás kezelésére.
Hátfájást, fejfájást hatásosan "kezeltünk" vele, én szinte minden nap használom a csípő artrózisomra, és a kezemre is, ha túl sokat kötök és megerőltetem az ujjaimat. Egyetlen problémám van vele, az orbáncvirágolaj megfogja a ruhát. De valamit valamiért!

 Az orbáncvirág olaj: klinikai kísérletek tudományosan igazolták, hogy hatóanyagai - hipericin, rutin, flavonoidok, vitaminok -, antibakteriális, antivirális, gombaölő, gyulladásgátló és görcsoldó hatásúak.
Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, égési sérülések, bőrpanaszok, végbélbántalmak (aranyér) kezelésére kiválóan alkalmas. Hámosító, gyulladást csökkentő, sejtregenerációt serkentő és antibakteriális hatású. A helyi ideggyulladások, görcsös fájdalmak, ízületi panaszok mulasztásának jótékony gyógyírja. Hatékony bedörzsölő olaj derék-, hát-, váll- és térdfájdalmaknál.

A borsmenta olaj helyi érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, reuma, köszvény, izomfájdalmak enyhítésére.

Az eukaliptusz olaj fertőtlenítő, baktériumölő, gombaölő, konzerváló, görcsoldó és vérbőséget okozó hatással rendelkezik. A bőrön keresztül is gyorsan felszívódik, ezért hatásos szer lehet önmagában vagy más olajokkal társítva kenőcsök és masszázsolajok alkotórészeként,

A kámforolajnak enyhe keringésfokozó, fájdalomcsillapító, valamint légúttisztító, fertőtlenítő hatása van. Alkalmazásának egyik, kiemelt területeként a bőr és a bőralatti szövetek keringésének fokozása, illetve a mozgásszervi megbetegedések kezelése említhető meg. A kámforolajat a fáradt, fájós végtagok kiegészítő kezelésére alkalmas krémek, masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként használják. Emellett a légzés könnyítésére alkalmas illóolaj-keverékeknek, inhalálószereknek, illetve légzéskönnyítő mellkasi krémek, bedörzsölőknek is kedvelt és hatékony összetevője.

A szegfűszeg olaj legfontosabb hatásai: antimikrobiális, parazita- és vírusellenes, általános és idegrendszeri tonizáló, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő, erős antiszeptikum és tonizáns. A szegfűszegolaj alkalmazásának legfontosabb területei a légúti megbetegedések, a szájüregi gyulladások, hasmenéssel járó bélfertőzések és húgyúti fertőzések, valamint reumás eredetű panaszok és bőrbántalmak.

A fahéj olaj  nemcsak az érvényben lévő gyógyszerkönyvben , hanem több európai ország gyógyszerkönyvében is szerepel. A kéregolaj főbb hatásai: antimikrobiális, fertőtlenítő (fahéjaldehid), parazita és vírusellenes, bőrvörösítő, gyulladásgátló, általános tonizáló és bélmotilitást(bélmozgást) serkentő.
A fahéjolaj alkalmazásának legfontosabb területei a hűléses megbetegedések, légúti fertőzések és szájüregi gyulladások, melyeknél megfázás elleni cseppek és szájüregi öblögetők, valamint inhalálószerek alkotórészeként kerül felhasználásra. 

A kajeput olajat lég- és húgyúti gyulladások, izom- és izületi fájdalmak kezelésére, a fejfájás erősségének mérséklésére, illetve rovarok távoltartására használják, pl: inhalálószerek, szaunaolajok, légzéskönnyítő mellkasi krémek, bedörzsölőszerek, masszázs- és fürdőolajok, valamint rovarriasztó sprayk és stiftek alkotórészeként.

A chilipaprika kitűnő szer megfázás és hidegrázás esetén is, leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását, gyulladásgátló hatása van.

A magas illóolaj-tartalom miatt kisgyerekeknek körültekintéssel használjuk!

Kb. 12-14 g.
Alumínium tégelyben vörös 700 Ft, sárga 600 Ft.
Gyógyszertári műanyag tégelyben vörös 600 Ft, sárga 500 Ft.

2 megjegyzés:

  1. Drágám nagyon belejöttél a vajákosságba,tényleg csak ámulok és bámulok!
    A legjobban azt csodálom benned,hogy amihez csak hozzányúlsz-akár kézimunka,akár ez a "kutyulás"-minden arannyá válik a kezedben:-)

    VálaszTörlés